Bucephalandra: Ursprung och livsmiljö i biotopen
Ursprungligen kommer växterna från Indonesien, där de förekommer i stänkvattnet i små, klara, relativt snabbt strömmande vattendrag. Under regnperioden fortsätter de att växa under vatten i flera månader i taget. De klarar därför utmärkt av att leva permanent under vatten. Med en önskad vattentemperatur på 20-27 °C är växterna också mycket lämpliga för räktankar som drivs i rumstemperatur.
Skötsel av Bucephalandra i akvariet
Växterna växer mycket långsamt. De är attraktiva inte bara för att de inte växer, utan också för att de kan bindas till trä och stenar med nylontråd eller limmas fast med superlim eller ett speciellt växtlim. De odlas på samma sätt som Anubias, och i likhet med Anubias är Bucephalandra perchande växter. Rhizomerna ska inte planteras i substratet, eftersom de snabbt kan ruttna och växten dör.
Med sina rödgröna, bruna, medel- till mörkgröna, till och med mörkt blågröna och gråaktiga nyanser och olika bladformer är de olika sorterna av Bucephalandra motleyana ett vackert tillägg i mitten av marken på trä och stenar eller i förgrunden. Med en genomsnittlig växthöjd på högst 10-12 cm är de praktiskt taget predestinerade för dessa områden. Deras speciella färger och former utgör en vacker kontrast till stamväxterna i bakgrunden och är därför utmärkta blickfångare i mellangården. I nanoakvariet kan de användas för att skapa hela landskap. Där ser de särskilt bra ut på lavastenar eller andra mörka bergarter.
Bucephalandra som odlas i emersion måste först anpassa sig till de förändrade levnadsförhållandena i akvariet, och bladfärgen kan förändras. Växter som odlas in vitro har däremot redan en undervattensform och fortsätter att växa utan problem.
Förökning av Bucephalandra
Ett friskt rhizom känns igen på att det är mycket fast. Även om bladen har skadats under transporten kommer friska blad att växa tillbaka från en frisk rhizom. Om det är lerigt på vissa ställen bör dessa områden klippas av generöst. Med tiden förgrenar sig rhizomen och växten sprider sig långsamt. Bucephalandra kan förökas bra genom att dela rhizomen eller klippa av utlöpare. Det tar dock lång tid för sticklingarna att växa till stora plantor.
Under tiden är det många som samlar på den sällsynta Bucephalandra och inte missar någon av de nya sorterna.
För att ge din Bucephalandra alla viktiga näringsämnen rekommenderar vi våra NatureHolic växtgödselmedel.