Principen för en UV-C-renare är enkel. UV C-strålning har en starkt skadlig effekt på bakterier, små parasiter, virus och alger i öppet vatten. Bakterier, andra mikroorganismer och algsporer dödas därmed på ett tillförlitligt sätt fysiskt. Det finns ingen resistens mot denna desinfektionsmetod.
Vattnet leds genom UV C-sterilisatorn, som är ansluten till filterkretsen i det externa filtret. För att göra detta ansluts röret till slangen som kommer från det externa filtrets utlopp. Som regel anger en pil på sterilisatorn flödesriktningen. För AquaEl-interna filter erbjuder tillverkaren AquaEl en annan lösning. Mini UV Steriliser är utrustad med en LED-diod som också avger UV-ljus. Varje UV-sterilisator kräver sin egen strömförsörjning.
Vattnet från filtret bestrålas av UV-brännaren, vilket dödar alla bakterier, virus, små parasiter, till och med svärmande stadier av fläckpest, algsporer, encelliga svampar och flytande alger som finns i vattnet. Ju långsammare flödet är, desto effektivare är UV-strålningen. Förr eller senare hamnar de dödade mikroorganismerna i filtret, där de bryts ned och utnyttjas av filterbakterierna. Fint filtermaterial, t.ex. filterfilt eller filtervadd, hjälper till att avlägsna vattentröghet.
Hur användbart det än låter - en UV-renare bör inte användas permanent i akvariet, utan endast vid akuta problem. UV-strålningen kan förstöra gödselmedlens kelering, så att växterna inte längre kan ta upp näringsämnena från det flytande akvarieväxtgödselmedlet. Detta kan leda till bristsymptom hos växterna. Särskilt i akvarier bör en UV-renare därför inte användas permanent, utan endast tillfälligt - och när problem uppstår.
Om det finns stora mängder bakterier eller alger och algsporer i vattnet, som dödas av UV-sterilisatorn, kan nitritnivån stiga på grund av de många döda organismerna. I vilket fall som helst bör du motverka detta med tillräckligt stora vattenbyten.