Engångs-CO2 i akvariet
Om ryggradslösa djur hålls i akvariet bör vattnets CO2-halt aldrig överstiga 30 mg/l, 20 mg/l är bättre. Då fungerar gasutbytet i gälarna smidigt. Om för mycket koldioxid är löst i vattnet kan djuren inte göra sig av med koldioxiden från blodet. I värsta fall kan de till och med kvävas. Ett CO2-system lämpar sig därför inte för att sänka pH-värdet utan begränsningar, även om detta rekommenderas gång på gång. CO2-innehållet övervakas med ett kontinuerligt test eller Dropchecker.
Uppbyggnad av ett CO2-system för engångsbruk
Koldioxiden lagras i flytande form under högt tryck i en gasflaska. Endast en liten del avdunstar och ligger ovanpå vätskan. Tryckminskaren skruvas fast på den tryckfyllda gasflaskan. Tryckbehållare får endast användas i upprätt läge så att ingen flytande koldioxid kommer in i tryckreduceraren - det skulle förstöra den! Med tryckreduceraren kan CO2-uttaget kontrolleras och justeras mycket exakt. En speciell CO2-tät slang leder från tryckreduceraren till akvariet. Vanliga luft- eller silikonslangar är olämpliga här, eftersom CO2 har mycket små molekyler och för mycket av dem skulle flyga ut genom det konventionella slangmaterialet. För att förhindra att vatten från akvariet kommer in i tryckreduceraren installeras en backventil i slangen. En komplett uppsättning innehåller redan allt du behöver för att leverera CO2 till ett planterat akvarium.
Det är viktigt att CO2-gasen har så mycket kontakt med vattnet som möjligt. Därför ska du inte bara låta det bubbla i akvariet, utan låta bubblorna passera genom en diffusor eller en flipper. Där rör sig bubblorna långsamt uppåt och löser sig helt i vattnet under denna tid. Eventuella falska gaser släpps ut.
Flaskorna med engångs-CO2 kan inte fyllas på. De slängs med hushållsavfallet eller i den gula soptunnan/gula påsen. Det är inte lätt att kombinera engångs-CO2-system och återanvändbara flaskor. Om du vill konvertera ditt engångssystem för CO2 till återanvändbara flaskor behöver du en lämplig adapter.